2014.04.14.
14:31

Írta: Paddle

Rudas fürdő

Legutóbbi látogatásunkat a Rudas fürdőben tettük. Itt nem újoncként, hanem visszatérő vendégekként jártunk. (Először éjszaki fürdőzésen voltunk, most délután mentünk.) Vasárnap este jutottunk el, ezúttal kicsit több időnk volt, mint nemrég a Királyban.

rudas-to.jpg

Fotó: termalonline.hu

Első meglepetés a beléptetés volt, nem így emlékeztünk: a bejáratnál nagy látogatói rohamra készülhetett a személyzet, ugyanis egy hölgy egyből mellettünk termett egy A2-es méretű táblával, amin a különböző belépő árak voltak feltüntetve. Célja valószínűleg az volt, hogy mire a kedves vendég elér a pénztárhoz, eldöntse, hogy úszójegyet, fürdőjegyet vagy kombinált jegyet vásárol - és ne tartsa fel a sort a gondolkozással. Éltünk a lehetőséggel, hamar el is döntöttük, hogy a fürdőjegyet választjuk. A  hölgy gondoskodása végig kísért minket a pénztárig, meg sem kellett szólalnunk, ugyanis ő szorgalmasan tolmácsolta a kérésünket: "Két fürdőjegy lesz, magyarok!" Mindezt jelentős hangerővel :) Értjük mi, hogy sok a nagyothalló, idős turista, de talán a pénztárosnak nem szükséges ilyen hangerővel üzenni, illetve magyarok lévén talán boldogultunk volna magunk is a vásárlással. Fontos hozzátenni, hogy egy 4 fős csoport volt összesen előttünk. Biztos nagy volt a délutáni pörgés és estig kitartott a ritmus :)

Tehát hamar bejutottunk. Az öltöző kabinos rendszerű, chipes órát kapunk, amely nyitja a megfelelő kabinajtót. Egy kabin egy személyes, többen nem lehet egy helyiségben öltözni, mint pl. a Királyban így szétváltunk, én az 5-ösben, párom a 117-esben... Vajon erre miért nem tudnak odafigyelni a fürdőkben, hogy az együtt érkezők egymáshoz közeli kabint kapjanak? Költői kérdés....

89-b.jpg

Első utunk hosszú folyosókon át a fürdőtérbe vezetett. Elrendezése nagyon hasonlít a Király fürdőhöz, ugyanis ez is törökfürdő. Története nem teljesen tisztázott, egyes források szerint a 13. században építettek ide először fürdőt, de a történelem viharai során elpusztult. A mai fürdő felépítése a 16. században Szokoli Musztafa budai pasa nevéhez köthető (szintén ő volt az, aki befejezte a Király fürdőt). Szinte hihetetlen, de ugyanezt azt a fürdőt használjuk még ma is. Jelentős átalakításokra nem volt szükség, bár a legutóbbi felújítás 2012-ben ért véget, sajnos túl jól sikerült, ugyanis az a történelmi hangulat, ami kézzelfogható a Királyban, itt már nem érezhető olyan jelentősen.

47-b.jpg

Az uszodában még nem jártunk, arról sajnos nem tudunk sokat mesélni, de fontos megemlíteni, hogy az jóval újabb létesítmény, 1896-ban nyitották meg a 20 méteres úszómedencét. Átalakítások napjainkban is zajlanak, ugyanis felújítják a volt palackozóüzem épületét, ahol a tervek szerint újabb medencék, gyermekbarát létesítmények, modern szaunavilág, masszázshelyiségek, napozóterasz illetve irodák kapnak helyet. Néhány látványterven egy jövőbeli wellness szálloda épülete is látható, de az a jelenlegi ütemben nincs betervezve.

rudas-új-ÖS.jpg

Fotó: termalfurdok.com

Node vissza a fürdőtérbe: itt összesen öt medence van, a nagy, középső medence 36°C-os, ez a második legmelegebb. A terem négy sarkában lévő négy egyforma méretű medence egyenként 28, 30, 33 és 42 fokosak.

63-b.jpg

Innen nyílik a gőzfürdő és a szauna helyiség. A gőz dupla, azaz van egy "előszoba" majd aki jól bírja, mehet egyel beljebb. Kellően erősen jön a gőz, ha megmozdulsz éget. :) A szaunában 3, egyre melegebb helyiség van. A közelben van egy merülőmedence, mindössze 16 fokos vízzel. A szauna után javasolt egy óvatos mártózás, de vigyázat nagyon hideg! Igazán megtornáztatja az ereinket. Ezt mi eljátszottuk a 42°C-os medence után is néhányszor.

A víz összetétele: nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos, radioaktív hévíz (azaz radon tartalmú), továbbá fluoridion-tartalma is jelentős. Javallt izületi betegségek, ízületi gyulladások, porckorongsérv, idegzsábák, a csontrendszer mészhiányos állapotai kezelésére.

A jegyárak viszonylag magasak, megtehetik, ugyanis a Rudas a legjobb kihasználtságú budapesti fürdő:

Hétvégi fürdőjegy: 3300 Ft
Hétvégi kombinált jegy (fürdő + uszoda): 4200 Ft
Hétvégi éjszakai jegy: 3700 Ft

Pontozás 1-5:

higiénia 5
állapot 4
terület/méret 4
sport szempont 3
pihenés szempont 5
wellness szempont 5
megközelíthetőség 5
kiszolgáló személyzet 5
árak 2
parkolás 4

 

Honlap

Térkép

Büfé: van

Fotók: ahol nem jelöltük: www.rudasfurdo.hu

Irodalom: www.rudasfurdo.hu; hg.hu;

9 komment

Címkék: éjszaka buda uszoda 2014 szauna radon törökfürdő gőzkabin 20m gyógymedence

A bejegyzés trackback címe:

https://vizallo.blog.hu/api/trackback/id/tr645987123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kmami 2014.04.14. 15:16:00

Hogyan kapott a parkolás 4 pontot,mikor nem lehet parkolni!

Paddle 2014.04.14. 15:37:59

Nekünk szerencsénk volt múlt vasárnap, pont volt szemben néhány szabad hely, de igaz, hétköznap bonyolultabb lehet a helyzet...

mihály nyilas 2014.04.14. 15:52:19

voltunk az éjszakain... mintha külföldön lettem volna. tele volt zajos, bunkó proli külföldivel. az ember kedve elment az egésztől.

vittore 2014.04.14. 16:08:35

A kerek "fürdőtér" láttán még most is libabőrös leszek, előtörnek a régi Cinetripes emlékek... :)

VVA 2014.04.14. 16:37:36

Sajnos egyre elviselhetetlenebbek a gyönyörű budapesti történelmi fürdők... valóban tele vannak zajongó, viselkedni nem tudó külföldi turistákkal, akik ráadásul a nagyvilág összes nyavalyáját hozzák be magukkal. Legutóbb a Gellért gyógyfürdőjét tette tönkre az üzemeltető azzal, hogy koedukálta: aki a régi hangulatot keresi benne, többé nem megy oda. Lehet, hogy valakiknek ez nagyon jó és rengeteg bevételt hoz, de nekünk, a hazai közösségnek biztosan nem: az állandó "pörgés" és a megfizethetetlenül magas jegyárak (ami ezzel jár együtt) miatt lassan ugyanúgy kiszorulunk innét is, mint például az Operából...

funfun 2014.04.14. 18:19:19

Azért nem akkora tragédia, hogy nem lehet egymás mellett öltözni - pár perc csak az egész. Ennyit talán ki lehet bírni.
Jó fürdő, alkalmanként jártam ott. Hétközben is, egyedül, akkor külön vannak a férfi és női napok. Hétvégén párommal.
Úgy vettem észre, a masszőrökhöz sokan járnak "okosba", sok törzsvendég van, azokkal jó viszonyban is vannak, leboltolják a dolgot, gondolom. Az elektronikus órát ugyanis nem kell használniuk a szolgáltatáshoz. Feltételezhetően mindkét fél jól jár, kérdés, a fürdő mennyire.

Kanten_vagyok_Montarzsiból 2014.04.14. 22:28:57

Mi a Szecskába járunk (kiváltottuk a Zsigmondyt,így "megéri"). A szaunának a csendes megtisztulásról kéne szólni de ez tiszta balkán: bejönnek kajával, (mondtam is a csajomnak, h legközelebb hozunk lecsót és ott esszük)hangoskodnak a drága nagyothalló mamikák. A hőfok nincs rendesen beállítva és ellenőrizve és nincs pihenőszoba csak vmi "helyiség" 3(!)azaz három(!)db fapaddal.
Ha kultúrált szaunára vágyom Bükre kell mennem...csak ne lenne olyan messze.

kandel 2014.04.15. 06:58:32

jok ezek a cikkek, de tobb kep es tobb reszlet a szaunarol meg erdekesebbe tenne a leirast es segitene eldonteni a valsztast azoknak akik a bp-i furdoket akarjak kiprobalni. mi a jovo heten megyunk bp-re; meg nem dontottuk el melyik furdot valasszuk. a kiralyt tavaly probaltuk, most a lukacs vagy a rudas kerul sorra.

Paddle 2014.04.15. 13:41:32

Köszi a visszajelzéseket! A Szecskáról is szeretnék majd írni és vidéki helyekről is. Majd ahogy gyűlnek a posztok, remélem sokaknak fogok tudni segíteni a választásban!
süti beállítások módosítása