2014.04.07.
09:20

Írta: Paddle

Király fürdő

Régi tervünk, hogy Budapest összes történelmi fürdőjét meglátogatjuk. A soron következő választás a Király fürdő lett. Korábbi, rossz hírnevétől elvonatkoztatva, bátorságunkat összeszedve nekivágtunk egy márciusi vasárnap este. Jó későn határoztuk el magunkat, így nem sikerült túl sok időt bent tölteni, ugyanis este 9-ig van nyitva, mi negyed 8-kor érkeztünk. Igazából egy plusz fél óra jó lett volna, de így is elégedetten távoztunk. Segítségünkre volt a személyzet egyik kedves tagja, aki gyorsan igyekezett minket útba igazítani, hogy minél több időt tölthessünk a vízben.

35-b.jpg

Elöljáróban közérdekű infó a félősöknek: 2011. május 1-től minden nap vegyes nap, vége a "kötényes fürdőzés" korának. Mindenki megnyugodhat, nem fog már olyat látni, amiről a korábban a rossz nyelvek szóltak.

Mielőtt elmesélném, hogy éreztük magunkat, egy kis történeti áttekintés: A Király Budapest négy török fürdőjének egyike. Sajnos az utolsó, amely még méltatlanul vár felújítására. A műemléki épület egy több korban kiépült fürdő-együttes, amely XVI. századi kupolás török fürdőcsarnokkal, s ehhez csatlakozó XVIII-XIX. századi épületszárnyakkal rendelkezik. 

22-b.jpg

A fürdő építését Arszlán budai pasa kezdte meg 1565-ben és utóda, Szokoli Musztafa fejezte be. Buda visszafoglalását követően, 1796-ban, a fürdő a König család birtokába került, ők építették át mai formájára ötvözve a régit az újjal, megőrizve műemlék-voltát. A fürdő magyarosított nevét is a családról kapta. A II. világháborúban a fürdő megrongálódott, utolsó, teljes felújítására 1950-ben került sor. Sajnos napjainkra a fürdő újra veszített korábbi pompájából, erősen felújításra szorul. A falakról itt-ott hiányzik a burkolat, de ezt leszámítva nekünk minden megfelelt. A csapok, zuhanyok működnek, tisztaság van és kellemes hőmérséklet. Jó hír, hogy a fürdő felújítása kilátásban van, ugyanis nemrégiben a török kormány delegációja tett itt látogatást, ugyanis hajlandóak áldozni határaikon túli, török vonatkozású műemlékek fenntartására.

77-b.jpg

A bejárat és a külső terek tágasak, szépek. Kedvencem az öltözőkhöz vezető lépcső volt. Kabinos öltözési lehetőség van, a személyzet nyitja és zárja a kabinokat, kapunk bilétát. Amikor ott jártunk, a kabinajtók erős festékszagot árasztottak, valószínűleg nemrég lettek mázolva.

16-b.jpg

A Király Gyógyfürdőnek nem volt és ma sincs közvetlen melegvízbázisa, vizét a jelenlegi Lukács Fürdő környékéről biztosítják. A törökök azért építették messze a forrásoktól a fürdőt, hogy egy esetleges ostrom idejére is biztosítva legyen a fürdés lehetősége, várfalon belül.

A mai fürdővendég a medencetérbe érve évszázadokat repülhet vissza, az épület két lábon járó történelem. A falakból régi idők hangulata árad. A medence kínálat nem túl bő, összesen 4db van, plusz egy evilági, nem túl odaillő jakuzzi. A gyógymedencék 32, 36 és 40 °C fokosak, a merülő medence 26°C - ami jól is esik a szauna, gőz vagy a legmelegebb medence után.

32-b.jpg

Mint azt már korábban is írtam, gőzmániás vagyok, hát itt megkaptam a magamét. Az illatos gőz, ami engem kamillára emlékeztetett folyamatosan, szabályozás nélkül áramlik a nagy térbe. A szaunákban megszokott 3 szintes fa padokon jó sokan elférnek, bár nem lennék a helyébe annak, aki legfelülre merészkedik. Nekem néhány perc után a padlón guggolás is sok volt:) A szaunákban nem jártunk, én kettőt láttam, nevezetesen: külső és belső hőlégkamra. Képet sajnos nem találtam róluk.

121-b.jpg

A vendégek leginkább fiatal párocskák voltak, 1-2 néni, bácsi és néhány turista. Kényelmesen elfértünk, nem nagyon léptük túl a korabeli falfeliratok ajánlásait, miszerint a legnagyobb medencében 13 fő, a legkisebbekben 2 fő együttes tartózkodása javasolt. 

A gyógyvízről: Nátriumot is tartalmazó kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévíz, melynek fluoridion-tartalma is jelentős. Javallt izületi problémák, porckorongsérv, gerincdeformáció, idegzsábák, a csontrendszer mészhiánya és sérülés utáni állapotok esetén. 

 Pontozás 1-5:

higiénia 5
állapot 3
terület/méret 4
sport szempont 0
pihenés szempont 5
wellness szempont 5
megközelíthetőség 5
kiszolgáló személyzet 5
árak 4
parkolás 4

 

További infók / Árak:

Termál napi belépő, kabinhasználattal: 2400 Ft

Honlap

Térkép

Büfé: van

Fotók: www.kiralyfurdo.hu

Irodalom: mek.hu; epiteszforum.hu; hg.hu

Szólj hozzá!

Címkék: buda 2014 szauna jakuzzi törökfürdő gőzkabin gyógymedence

A bejegyzés trackback címe:

https://vizallo.blog.hu/api/trackback/id/tr65888007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása